در گزارش كارا پیام اعلام شد؛

حل مساله به دست نخبگان محور برنامه های بنیاد ملی است

حل مساله به دست نخبگان محور برنامه های بنیاد ملی است به گزارش کارا پیام سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه ۲۰ درصد المپیادیها و برترین های کنکور مهاجرت کرده اند اظهار داشت: کیفیت برنامه ها را در جهت رفع مسائل کشور توسط نخبگان افزایش می دهیم.



دکتر حسن سالاریه به خبرنگار مهر درباره دیدار تعدادی از نخبگان در بیت رهبری با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در این مراسم به مساله محوری، حل مسائل و رفع نیازهای کشور توسط نخبگان تاکید داشتند، اظهار داشت: مساله محوری از آن دسته موضوع هایی است که در بنیاد ملی نخبگان به جد پیگیری می شود.
وی ضمن اشاره به برنامه های بنیاد ملی نخبگان برای بکارگیری توانایی استعدادهای برتر و دانشجویان نخبه اظهار داشت: در این بنیاد از سال ۹۵ طرحی تحت عنوان « شهید احمدی روشن» را اجرایی کردیم که با هدف پشتیبانی از هسته های مساله محور دانشجویی برگزار شده است.
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه در این طرح، هسته های مساله محوری متشکل از استعدادهای برتر دانشجویی به سرپرستی اعضای هیئت علمی برای رفع نیازها و مسائل کشور ایجاد می شوند، اظهار داشت: همینطور در این طرح، هر صنعتی می تواند نیاز خویش را ارائه نماید.
سالاریه اظهار داشت: به واسطه طرح شهید احمدی روشن، دانشجو با مسائل مهم کشور آشنا می شود و صنعتی که نیاز خویش را مطرح کرده مشکل خویش را رفع می کند؛ این اقدام در جهت استفاده هر چه بیشتر از ظرفیت نخبگان در حل مسائل کشور است.
وی اظهار داشت: با اجرای این طرح، انگیزه در ذهن نخبه به وجود می آید که می تواند مشکل کشور را حل کند.
سالاریه اضافه کرد: همینطور علاوه بر طرح شهید احمدی روشن، طرح «شهید بابایی» بنیاد ملی نخبگان که با رویکرد پشتیبانی از رقابتهای مساله محور از سال ۹۹ اجرایی شده تلاش در جذب استعدادهای برتر و حل مسائل صنعت دارد. در این طرح، صورت مسائل کشور و نیازها احصا می شود و از راه ایجاد یک فضای رقابتی برای حل مساله در میان دانشجویان مستعد تلاش می شود راهکارهای بدیع و ایده های خلاقانه برای رفع مشکلات عرضه شود.
وی تصریح کرد: ما در بنیاد نخبگان به دنبال این هستیم که از جامعه دانشجویی پا را فراتر بگذاریم و در گام های بعدی، اساتید برجسته بخصوص دانش آموختگان برتری که اخیرا جذب دانشگاه ها شده اند را وارد حل مساله های مهم کشوری نماییم.
به گفته وی، این هسته های مساله محور بخصوص در حوزه های بین رشته ای، می تواند به صورت تلفیقی از افراد با رشته ها و دانشگاه های متعدد شکل بگیرند.
سالاریه اضافه کرد: چنین برنامه هایی می تواند یک موتور محرک برای ایجاد شرکتهای دانش بنیان و توسعه اشتغال دانش اموختگان برتر دانشگاهی شود؛ همینطور انگیزه برای ماندن استعدادهای برتر در کشور، طی مسیر نخبگی و رسیدن به اوج نقطه اثر بخشی بیشتر می شود.
حل مساله به دست نخبگان محور برنامه های بنیاد ملی نخبگان
وی با تکیه بر این که تمام تلاش ما هموار سازی مسیر نخبگی است، اظهار داشت: ما می خواهیم کیفیت و کمیت برنامه ها را در جهت رفع مسائل کشوری توسط افراد مستعد و نخبه افزایش دهیم تا خروجی بهتر شود. در این راستا ضروریست دستگاههای مختلف از نظر کمی، کیفی و مشارکت مالی با بنیاد همکاری کنند.
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: ما در سال پنجم اجرای طرح های بنیاد ملی نخبگان در زمینه تشکیل هسته های مساله محور هستیم و بخشی از مسیر را طی کرده ایم.
به گفته سالاریه، معمولاً ۳-۵سال زمان نیاز است تا طرح های کاربردی به نتیجه برسند؛ بعضی از این طرح ها احتیاج به سرمایه گذاری تکمیلی دارند.
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه بنیاد بخشی از این مسیر برای تحقق منویات رهبری را طی کرده است، اظهار داشت: بنیاد به تنهایی نمی تواند با محدودیتهای مالی که دارد از هر طرح حمایت کند ازاین رو باید سایر دستگاه ها منابعی را صرف این مورد کنند.
ضرورت بسیج همه صنایع با بنیاد ملی نخبگان
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه متاسفانه صنعت به رفع مشکل در زمان کوتاه و بدون صرف هزینه علاقه دارد که این امکان پذیر نیست، اظهار داشت: باید بپذیریم تیم بومی سازی احتیاج به پژوهش دارد و این مسیر طولانی است اما ارزش خودکفایی دارد ؛ چونکه سبب می شود که سال های سال بی نیاز از سایر کشورها نیاز خویش را رفع نماییم. گاها لازم است چندین سال یک طرح مورد حمایت قرار بگیرد تا به نتیجه برسد.
وی تصریح کرد: ازاین رو میتوان با صراحت گفت بسیح همه صنایع با بنیاد نخبگان می تواند در بکارگیری استعداد نخبگان موثر باشد. اگر این مورد محقق نشود نباید صد درصد امید داشت که تلاشهای بنیاد ملی نخبگان به ثمر بنشیند.
سالاریه با بیان این که ما در چارچوب طرح شهید احمدی روشن و شهید بابایی تا یک سال تلاش می نماییم، دانشجوی مستعد برتر را به جایی برسانیم که ایده خویش را در جهت رفع نیاز کشور اجرایی کنند، اما صنعت از این طرح ها استقبال نمی کند، اظهار داشت: همین سبب می شود که استعداد برتر سرخورده شود و تحمل ماندن نداشته باشد؛ ازاین رو امکان دارد هر شرایطی را برای ترک کردن کشور بپذیرد.
وی اضافه کرد: بنیاد تا آنجاییکه بتواند در راه حل مسائل کشور گام بر می دارد اما اگر بخش های دولتی، حکومتی و خصوصی با یکدیگر همکاری نکنند و این تلاش یک طرفه باشد، ناخوداگاه کشورهای دیگر نخبگان ما را جذب می کنند.
سالاریه با اشاره به اینکه تابحال سایر کشورها درصدد جذب منابع زیرزمینی و طبیعی ما بودند (و البته هستند) اما حالا هم به فکر جذب منابع انسانی ما هستند، اظهار داشت: وقتی حمایت های داخلی کاهش پیدا کند و ظرفیت استعدادهای برتر به کار گرفته نشود، این ذهنیت در استعدادهای برتر برای مهاجرت به وجود می آید و اصلا نیازی به ترغیب از سوی یک عامل بیرونی وجود ندارند و نخبگان در مقابل درخواست های سایر کشورها طبیعتا پاسخ مثبت می دهند.
به گفته وی، اگر از ظرفیت های این دانشجویان در کشور خودمان به درستی و منصفانه استفاده گردد خارجی ها نمی توانند سبب جذب آنها شوند که ما هم شاهد مهاجرت آنها باشیم.
سالاریه با اشاره به اینکه کشورهای دیگر به دنبال جذب نیروهای قوی هستند و این یک جریان طبیعی در دنیاست، اظهار داشت: آنها به دنبال نیروهای تربیت شده متخصص هستند و با مسائل مادی و امکانات خوبی که دارند استعدادهای برتر را ترغیب به مهاجرت می کنند.
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه نقطه ضعف مهاجرت نخبگان خود ما هستیم، اظهار داشت: به علت این که نمی توانیم قوه را به فعل تبدیل نماییم، افراد مستعد مأیوس می شوند و کشور را ترک می کنند.
۲۵درصد المپیادی ها مهاجرت کردند
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین نقاط ضعف کشور ما در حوزه نظام آموزش عالی است که کمتر به مسائل و نیازهای مهم در سطح ملی می پردازد، اظهار داشت: امکان رفع مسائل کشوری توسط استعدادهای برتر دانشجویی، بیشتر در وزارت علوم نادیده گرفته شده است چونکه تمرکز دانشگاه ها روی افزایش جایگاه در رنکینگ های بین المللی از راه عرضه مقالات و پژوهش های سطح بالای بین المللی است.
سالاریه اضافه کرد: همین سبب می شود که وزارت علوم وقت کمتری به حل مسائل کشور اختصاص دهد اما در مقابل این مورد کمتر در وزارت بهداشت وجود دارد چونکه دانشجویان پزشکی زودتر با فضای کار آشنا می شوند و ورود دانشجویان پزشکی به صورت اتوماتیک در فضاهایی که تطابق بالایی با نیازهای جامعه دارد می تواند گامی برای مساله محوری توسط دانشجویان این حوزه باشد.
سرپرست قائم مقام رئیس بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: طبیعتا چنین روندی در وزارت علوم، سبب متضرر شدن کشور می شود و فرد نخبه و مستعد هم که می تواند توان خویش را در جهت رفع نیاز کشور به کار ببندد عملا به جایی نمی رسد؛ همین مساله باعث ایجاد تفکری در خصوص عدم احتیاج به حضور دانشجویان مستعد خواهد شد.
وی اضافه کرد: در مخیله این افراد نمی گنجد که «می توانند» ظرفیت خویش را در کشور بکار بگیرند چونکه از آنها در خواستی نمی شود؛ نتیجه این نادیده گرفتن صدمه ای است که در دراز مدت به کشور و نخبه وارد می شود چونکه دانشگاههای ما مسیر خویش را می روند و صنعت و جامعه مسیر خویش را.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۸ هزار نخبه ایرانی مقیم خارج در چارچوب برنامه معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان با محققان کشور همکاری می کنند، اظهار داشت: همینطور طی ۱۵-۲۰ سال گذشته، از حدود ۱۰۰ هزار نفر با رتبه برتر کنکور و المپیاد که بنیاد نخبگان شناسایی کرده، ۲۰- ۲۵ درصد مهاجرت کرده اند و مابقی در کشور حضور دارند.
به گزارش کارا پیام به نقل از مهر، اواخر آبان ماه سال جاری نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار داشتند. رهبر انقلاب در این دیدار، نخبگان را نور چشمان ملت خواندند و به ضرورت تمرکز نخبگان برای یافتن راهکارهای علمی مشکلات و پرکردن شکاف علمی کشور تاکید نمودند.
رهبر انقلاب در این دیدار تمایل یک نخبه برای مهاجرت به کشوری دیگر در جهت رشد و توسعه را بلامانع دانستند اما در مورد مهاجرفرستی، تاکید نمودند که ضروریست راهکاری در جهت پیشگیری از ترغیب نخبگان به مهاجرت اندیشیده شود. رهبری همینطور «مسئله محوری» و حل مسائل کشور را از اهداف مهم جامعه علمی کشور خواندند.


منبع:

1400/09/14
22:33:11
5.0 / 5
715
تگهای خبر: بین الملل , سرمایه گذاری , شركت , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
کارا پيام
karapayam.ir - تمامی حقوق سایت كارا پیام متعلق به مالک دامنه است

كارا پیام

پیام رسان