جزییات فنی دو ماهواره آماده پرتاب سازمان فضایی

جزییات فنی دو ماهواره آماده پرتاب سازمان فضایی کارا پیام: سری ماهواره های ناهید (1 و 2) که به سفارش سازمان فضایی ایران برای ماموریت های مخابراتی در پژوهشگاه فضایی ایران تولید شده، مقرر است تا آخر سال پرتاب شوند؛ پژوهشگران فضایی کشور با طراحی و ساخت این دو ماهواره به اهداف «اجرای برنامه راهبردی در دستیابی به ماهواره مخابراتی زمین- آهنگ»، «دستیابی به قسمتی از فناوری های موردنیاز در ماهواره های مخابراتی زمین- آهنگ» و «انجام مخابرات ماهواره ای در باند Ku» رسیدند.


به گزارش کارا پیام به نقل از ایسنا، بنا بر اعلام عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دو ماهواره ناهید ۱ و ۲ درحال آماده شدن هستند و تا آخر سال پرتاب خواهند شد.
دکتر سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران نیز خبر از کامل شدن مراحل طراحی و ساخت ماهواره ناهید-۱ داد و با تأکید بر این که تست های آن بطور کامل اجرائی شده است، اعلام نمود که این ماهواره با ماهواره بر قائم ۱۰۰ طی ماه های آتی به مرحله عملیات و مدارگذاری خواهد رسید.
سری ماهواره های «ناهید» ماهواره های مخابراتی هستند که در کشور توسط پژوهشگاه فضایی تولید شده اند.
ماهواره «ناهید ۱» که در پژوهشکده سامانه های ماهواره پژوهشگاه فضایی ایران به کارفرمایی سازمان فضایی ایران طراحی و تولید شده، در بهمن سال ۱۳۹۵ در مراسم روز فناوری فضایی رونمایی گردید. ماموریت این ماهواره دستیابی به فناوری طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی زمین آهنگ، مطرح گردیده است.
ماهواره «ناهید ۱» راه میانی برای دستیابی به قسمتی از فناوری های مخابراتی زمین آهنگ است و فناوری های به کار گرفته شده در آن، پایه اصلی فناوری های مورد نیاز ماهواره های عملیاتی کشور است.
«ناهید ۱» دارای ساختاری مکعبی شکل با ابعاد ۸۰*۸۰*۸۵ سانتی متر و دارای جرمی در حدود ۵۰ کیلوگرم است که توسط پرتابگر بومی در مدار کم ارتفاع (LEO) قرار می گیرد. بر روی چهار وجه از ۶ وجه این ماهواره، سلول های خورشیدی نصب شده است و همچنین، دو صفحه کوچک تا شونده که بر روی آنها تعدادی دیگر سلول خورشیدی قرار گرفته، بر روی این ماهواره تعبیه شده است تا بعد از قرارگیری در مدار موردنظر، باز شده و عملکرد مجموعه مکانیزم آن بصورت تصویری بررسی شود.


ماهواره «ناهید ۱»، نخستین ماهواره ایرانی مجهز به مکانیزم بازشونده است. هدف از تعبیه این دو صفحه، کسب تجربه در حوزه طراحی و به کارگیری مکانیزم های باز شونده فضایی است تا بر پایه توانمندی حاصل شده دراین زمینه، آرایه های خورشیدی گسترده و با ابعاد بزرگتر، در ماهواره های آتی کشور به کار گرفته شوند.
مدار در نظر گرفته شده برای این ماهواره، بیضوی بوده و ارتفاع اوج و حضیض آن به ترتیب برابر با ۳۷۵ و ۲۵۰ کیلومتر همراه با زاویه میل ۵۵ درجه است.
«طی اولین گام در برنامه راهبردی دستیابی به ماهواره مخابراتی زمین- آهنگ»، «دستیابی به قسمتی از فناوری های موردنیاز در ماهواره های مخابراتی زمین- آهنگ»، «انجام مخابرات ماهواره ای در باند Ku»و «بهرمندی از مکانیزم گسترش آرایه های خورشیدی» از اهداف اصلی طراحی و ساخت ماهواره «ناهید ۱» عنوان شده است.
رونمایی از «ناهید ۱» با حواشی هایی همراه بود، چونکه رسانه های خارجی از آزمایش قریب الوقوع موشکی ایران و پرتاب احتمالی یک موشک ماهواره بر خبر دادند، برخی دیگر از رسانه های خارجی با انتشار تصاویری ادعا کردند این آزمایش ناموفق بوده و موشک سفیر منفجر شده است؛ اتفاقی که در صورت وقوع به منزله از میان رفتن ماهواره «ناهید ۱» بود. این خبر زمانی تقویت شد که دونالد ترامپ در توییتی با اشاره به خبر انفجار موشک سفیر، آنرا سانحه ای فاجعه بار توصیف کرد و نوشت: «با بهترین آرزوها برای ایران در پیدا کردن دلیل آنچه در سایت یک روی داد؛ آرزوی موفقیت دارم.»
چندین ساعت بعد از انتشار این خبر، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات ایران در توییتر این مساله را تکذیب نمود و نوشت: «رسیدم چابکسر. گوشی رو چک کردم و دیدم خیلی ها جویای احوال ماهواره ما شدند. ظاهرا اخباری انتشار یافته که سومین کوشش برای استقرار ماهواره در مدار نا موفق بوده. راستش ناهید-۱ حالش خوبه. الان هم در لابراتوار مستقره. خبرنگاران هم میتونن بیان بازدیدش.»
آذری جهرمی: ماهواره ناهید اینجاست/ اگر آمریکایی ها تصویر باکیفیت دارند، محل دقیق به هدف خوردن راکت ما به پهپادشان را نشان دهند!
چند ساعت بعد از این توییت، مقدمات بازدید خبرنگاران از ماهواره «ناهید ۱» که در پژوهشگاه فضایی مستقر است، برقرار شد و خبرنگاران و عکاسان، همراه با آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات از ماهواره «ناهید ۱» که در آشیانه اش آرام گرفته بود، بازدید نمودند. وزیر وقت ارتباطات بمحض بازدید از این ماهواره، با آن عکس سلفی گرفت و به دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا بامداد بخیر گفت.
ماهواره ناهید ۲
ماهواره «ناهید ۲» نیز جزو ماهواره های با فناوری ارتباط مخابراتی و مجهز به تراستر و دارای توان انجام مانورها و اصلاحات مداری نیز است و می تواند یک گام مهم در راه ساخت منظومه های مخابراتی ارتفاع پایین به حساب آید.
پروژه ماهواره مخابراتی «ناهید ۲» که طی قراردادی بین پژوهشگاه فضایی ایران و سازمان فضایی ایران به اجرا درآمد، یک میکرو ماهواره مخابراتی است که برای انجام ماموریت های مخابراتی در مدار LEO و توسعه تکنولوژی زیر سیستم های حساس ماهواره های مخابراتی GEO طراحی شده است.


این ماهواره قابلیت انجام ماموریت های مختلفی را دارد، که در دو دسته «اولیه» و «ثانویه» تعریف شده اند. در ماموریت های اولیه تمرکز بر توسعه و تست تکنولوژی های اساسی مورد نیاز، همچون آزمون انتقال مداری با بهره گیری از پیشرانش تک مؤلفه ای و دستیابی به عمر عملیاتی ۲ سال است.
آزمون موقعیت یابی رادیویی مستقل از GPS، آزمون اعمال گشتاور وضعیت با بهره گیری از پیشرانش، ارتباط مخابراتی S&F، اندازه گیری تشعشعات(دزیمتری) و آزمون ارتباط همزمان تلفنی به عنوان ماموریت ثانویه در نظر گرفته شده است.
ماهواره «ناهید ۲» ماهواره ای مکعبی شکل است که توان مورد نیاز خودرا با بهره گیری از آرایه های خورشیدی روی بدنه تامین می کند. این ماهواره باتوجه به الزامات ماموریتی تعریف شده از یک زیر سیستم کنترل وضعیت سه محوره با دقت نشانه روی ۳ درجه RMS در هر راستا بهره می برد.
ارتباطات مخابراتی ماهواره «ناهید ۲» در باندهای فرکانسی S و KU و UHF و VHF به انجام می رسد و برای کنترل حرارت زیر سیستم های بحرانی همچون پیشرانش از ترکیب کنترل حرارت فعال و غیر فعال در این ماهواره استفاده شده است.




منبع:

1401/10/02
18:55:12
5.0 / 5
481
تگهای خبر: تكنولوژی , تلفن , توییتر , سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
کارا پيام
karapayam.ir - تمامی حقوق سایت كارا پیام متعلق به مالک دامنه است

كارا پیام

پیام رسان