ژاپن شبکه عصبی زلزله را در کف اقیانوس کار گذاشت

ژاپن شبکه عصبی زلزله را در کف اقیانوس کار گذاشت کارا پیام: ژاپن با تکمیل یک پروژه عظیم و بی سابقه، توانسته کف اقیانوس آرام را به سامانه ای هوشمند برای رصد زلزله ها و هشدار سونامی تبدیل کند.


نگار علی- این سیستم جدید که با هزاران کیلومتر فیبر نوری، سنسور و تجهیزات پیشرفته تولید شده، شباهتی به «سیستم عصبی» برای زمین دارد؛ سیستمی که می تواند خطرات را قبل از آنکه دیر شود شناسایی کند.
این پروژه که شامل سه شبکه ی مستقل ولی به هم پیوسته است (S-net، DONET و N-net) است، حال تمامی مناطق زلزله خیز اطراف ژاپن را بصورت زنده و دقیق پایش می کند. سیستم تازه تکمیل شده ی N-net، که در خرداد امسال به انتها رسید، می تواند تا ۲۰ ثانیه زودتر نسبت به زلزله و تا ۲۰ دقیقه زودتر نسبت به سونامی هشدار بدهد؛ زمانی حیاتی برای متوقف کردن قطارهای سریع السیر، بستن دروازه های بندری و نجات جان هزاران انسان.
این سامانه در جواب زلزله مهیب سال ۲۰۱۱ ژاپن ساخته شد؛ زمانی که زلزله ای ۹ ریشتری در عمق اقیانوس منجر به سونامی و فاجعه نیروگاه اتمی فوکوشیما شد و بالاتر از ۲۰ هزار کشته برجای گذاشت. در آن زمان، تجهیزات لرزه نگاری زمینی نه فقط بزرگی واقعی زلزله را به درستی اندازه گیری نکردند، بلکه هشدار سونامی نیز با تأخیر صادر شد.


ولی حال ژاپن به اولین کشور جهان تبدیل گشته که تمام «زون های فرورانش» اطراف خودرا بطور مستقیم و لحظه ای زیر نظر دارد. هر یک از ایستگاه های کف اقیانوس مجهز به حسگرهایی مانند شتاب سنج، لرزه نگار و فشارسنج های پیشرفته هستند و داده ها را بوسیله کابل های زیرآبی به مراکز کنترل منتقل می کنند.
به قول هارولد توبین، زمین لرزه شناس دانشگاه واشنگتن، این سیستم فقط برای هشدار فوری نیست؛ بلکه ابزار بی نظیری برای شناخت بهتر عملکرد گسل هاست. او می گوید: «با این سیستم، حتی حرکت های بسیار آهسته و بدون لرزش هم قابل تشخیص هستند؛ حرکت هایی که ممکنست نشانه ی زلزله ای بزرگ در راه باشند.»
در همین حال، دانشگاه کاردیف در ولز نیز پروژه ی جدیدی به نام GREAT را راه اندازی کرده که از سنسورهای صوتی زیرآبی طراحی شده برای شناسایی انفجارهای اتمی بهره می گیرد تا سونامی های احتمالی را پیش بینی نماید. این فناوری با بهره گیری از هوش مصنوعی، در کمتر از چند ثانیه بزرگی زلزله، نوع گسل و احتمال سونامی را ارزیابی می نماید.
در سوی دیگر اقیانوس آرام، اما وضعیت متفاوت می باشد. در صورتیکه ژاپن شبکه ای عظیم از حدود ۶ هزار سنسور زمینی و دریایی دارد، گسل بسیار خطرناک «کاسکادیا» در سواحل آمریکای شمالی، تنها با یک کابل و سه لرزه نگار زیر دریا کنترل می شود. این در حالیست که زمین لرزه ای به بزرگی ۹ ریشتر در این گسل بطورکامل محتمل است.
کارشناسان هشدار می دهند که حتی یک دقیقه هشدار زودتر می تواند جان میلیونها نفر را نجات دهد و جلوی فاجعه ای به بزرگی فوکوشیما را بگیرد. اما ایالات متحده هنوز راه زیادی در پیش دارد تا به سطح آمادگی ژاپن برسد.
منبع: scientificamerican



منبع:

1404/04/22
12:23:37
5.0 / 5
12
تگهای خبر: فناوری , هوشمند , وب
این مطلب کاراپیام را پسندیدین؟
(1)
(0)
مطالب مرتبط جدید کاراپیام
نظرات بینندگان کاراپیام در مورد این مطلب
نظرتان در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
کارا پيام
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

karapayam.ir - تمامی حقوق سایت كارا پیام متعلق به مالک دامنه است

كارا پیام

پیام رسان : کارا پیام، فراتر از یک پیام رسان